28.4.11

Σκέψεις μετά την καταιγίδα.


Υπάρχουν οι ψωνισμένοι τουιτερς. Οι "διχίλιαροι" όπως είπε χθες κάποιος. Οι σνομπ, που δεν ακολουθούν εύκολα. Που δεν κάνουν εύκολα μενσιονς κτλ. Με έχουν εντάξει πολλές φορές σε αυτή τη κατηγορία. Μιας και τελευταία το τουιτερ το έχουμε για να αμυνόμαστε. Θα το κάνω και εγώ. 
Ακολουθώ όσους μπορώ να παρακολουθήσω στο timeline (και αρκετά περισσότερους). 
Θα ακολουθήσω κάποιον, επειδή με κάποιο τρόπο τον πρόσεξα. Είτε ήταν κάποιο mention είτε retweet. Δεν χρησιμοποιώ λίστες, ώστε να μπορώ να φιλτράρω τον "θόρυβο" αλλιώς, Δεν είμαι υποχρεωμένος να αλλάξω τον τρόπο που χρησιμοποιώ το μέσο, μέσω ψυχαναγκαστικών πρακτικών τύπου:"όσοι δεν κάνουν φολοου μπακ είναι ψώνια"κτλ. 

Υπάρχουν και οι τουιτερς, που θα ήθελαν να είναι σνομπ, στην θέση των σνομπ. Έχουν κάνει μανιέρα το "σιγά ρε φιλαράκι, ποιος είσαι και δεν απαντάς". Έχουν γίνει αυτόκλητοι υπερασπιστές των "αδυνάτων" του τουίτερ. Προσπαθούν να γίνουν αυτό που "πολεμούν", μέσω ενός γελοίου "ανένδοτου" που έχουν κηρύξει στον τουιτεροσελεμπριτισμό.
  
Λοιπόν. Για εμένα το τουιτερ δεν είναι εργαλείο διαλόγου. Θα σου απαντήσω μόνο εάν ΕΧΩ κάτι να σου πω. Αλλιώς δεν θα σου απαντήσω. Δεν με έχεις πάρει τηλέφωνο, δεν μου μιλάς σε τσατ ρουμ, εκφράζεις απλά μια άποψη/γνώμη/οτιδήποτε σε ένα ανοιχτό χώρο και αν έχω κάτι να προσθέσω στην κουβέντα θα σου απαντήσω. Μόνο αν πιστεύω ότι η παρέμβασή μου θα προσφέρει επιπλέον αξία.

Να σημειώσω ούτι αυτός είναι ο τρόπος που εγώ χρησιμοποιώ το μέσο. Ο καθένας το χρησιμοποιεί όπως ακριβώς θέλει. Η δύναμη μου/σου είναι αποκλειστικά στο follow/unfollow και είναι στην κρίση μου/σου η σωστή του χρήση. 

Υ.Γ: Σε γενικές γραμμές, με ενδιαφέρει η άποψή σου για εμένα, μόνο εφόσον με έχεις γνωρίσει από κοντά. 

19.4.11

Πυρηνικός Αντιδραστηρας: Greeks Do It Better

Έστω ότι στην Ελλάδα λειτουργεί πυρηνικός αντιδραστήρας.:
Το συνδικαλιστικό όργανο της ΔΕΠΕ (Δημόσια Επιχείρηση Πυρηνικής Ενέργειας), η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΠΕ αποφασίζει 24ωρη επαναλαμβανόμενη απεργία.
Το προσωπικό ασφαλείας, ΦΥΣΙΚΑ και έχει και αυτό το δικαίωμα να απεργήσει.
O αντιδραστήρας Νο4 του πυρηνικού εργοστασίου "Ν. Πλαστήρας" παρουσιάζει βλάβη και σταματά να λειτουργεί.. Ύστερα από δώδεκα ώρες , μετά από διαπραγματεύσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΠΕ με το υπουργό και αφού η απεργία έχει χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική, αποφασίζεται να επιστρέψει ένας τεχνικός υπηρεσίας ασφαλείας στην θέση του.
Λόγω της διακοπής ηλεκτρικής ενέργειας, όταν ο αντιδραστήρας τίθεται σε κίνηση εκ νέου, δημιουργούνται επιπλέον κραδασμοί. Παρατηρείται ρωγμή στον αντιδραστήρα.
Το πάχος του μονωτικού σκυροδέματος σε πολλά σημεία, είναι 4 αντί για 5 μέτρα, ο τεχνικός λέει ότι εργολάβος είχε δώσει πολύ μικρή προσφορά για να "κλείσει την δουλειά" και έπρεπε "από κάπου να βγει κέρδος".
Καλείται ο ειδικός γραμματέας για θέματα ενέργειας του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος είναι σε άδεια και έχει κλείσει το κινητό του. Για την αντιμετώπιση της κρίσης, αποφασίζεται σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Η κυβέρνηση απαντά με άμεση μείωση του ΦΠΑ κατά 1%.
Η διαρροή ραδιενέργειας συνεχίζεται. Η τιμή του ΝΟΥΝΟΥ στα σούπερ μάρκετ έχει ανέβει στα 23 ευρώ το λίτρο.
Το ΛΑΟΣ αποκαλύπτει ότι ο αντιδραστήρας έχει κατασκευαστεί από Αλβανικό μπετόν.
Η αριστερά διοργανώνει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στα Προπύλαια.
Η διαρροή συνεχίζεται.
Η Ευρωπαϊκή ένωση, επιβάλει πρόστιμο και αποφασίζει να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση της αντίστοιχης επιτροπής και εκδίδει νέα κοινοτική οδηγία "για την ασφαλή λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων".
Οι ΗΠΑ αποφασίζουν να εισβάλουν στο Ιράκ.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, με διάγγελμα σε εθνικό δίκτυο, δίνει οδηγίες για την διάσωση των καγκουρό.
Η Κίνα αποφασίζει να στείλει εθελοντική ομάδα στην Ελλάδα, μέτρο που θα συμβάλει και στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού.
8 Ιάπωνες, μέλη της εταιρίας στην οποία ανήκαν οι αυτοματισμοί με τα φωτοκύτταρα των WC, κάνουν χαρακίρι.
Η κυβέρνηση βλέπει τις δημοσκοπήσεις, στις οποίες έχει προβάδισμα 1,5% και αποφασίζει να κηρύξει εκλογές.11.4.11

Μια Μέρα.

Μια μέρα, θα πάρω το ασπρο μου άλογο (ή το μάυρο μου γκολφ) και θα έρθω να σε πάρω, να πάμε ένα ταξίδι στην άκρη του κόσμου (ή τετραήμερο καπου στην ευρώπη. Με easyjet). Οι χίλιοι υπηρέτες του παλατιού μας (Η Νάγια), θα ραίνουν με ροδοπέταλα το διάβα μας (θα σκουπίσω μετά). Θα φοράς ένα ολόλευκο φόρεμα (Ζαρα) και η ορχήστρα θα παίζει σε ρυθμούς μαγικούς ( το καλό το πλεϊλιστ στο ipod).  Θα γυρίσεις, θα με κοιτάξεις και όλα θα είναι καλά. 

1.4.11

Πληρώνω Κερατεάτικα

Μεγάλωσα σε μία επαρχιακή πόλη. Είχα δύο γειτόνισσες, την κυρία Κατίνα και απέναντι της, την κυρία Μαρία. Κάποια στιγμή ο δήμος αποφάσισε να τοποθετήσει  πράσινους πλαστικούς κάδους απορριμάτων σε κάθε σε κάθε γειτονιά (που σε γενικές γραμμές, θεωρείται θετικό βήμα). 
Ο κάδος τοποθετήθηκε έξω από το σπίτι της κυρίας Μαρίας. Η κυρία Μαρία, κάθε βράδυ, γύρω στις 12, έβγαινε κρυφά και έβαζε τον κάδο απέναντι, έξω από το σπίτι της κυρίας Κατίνας. Ήταν το κοινό μυστικό της γειτονιάς, αλλά κανένας δεν το παραδεχόταν δημοσίως, γιατί η κυρία Μαρία ήταν αντιδραστική και όλοι φοβούνταν τις συνέπειες και ήθελαν να αποφύγουν την φασαρία. Η κυρία Κατίνα δεν έμεινε άπραγη. Με τη σειρά της, κάθε δύο μέρες. επέστρεφε τον κάδο μπροστά από το σπίτι της κυρίας Μαρίας. 
Κάποια στιγμή, ενώ η κυρία Μαρία επέστρεφε τον κάδο στην κυρία Κατίνα, οι δύο γυναίκες συναντήθηκαν.
Κ: Μαρία, αυτό που κάνεις δεν είναι σωστό, ο δήμος αποφάσισε να βάλει τον κάδο έξω από το δικό σου σπίτι, γιατί τον φέρνεις στο δικό μου;
Μ: Γιατί δεν θέλω να έχω τα σκουπίδια σου, και όλης της γειτονίας, μπροστά στο δικό μου σπίτι.
Κ: Ναι αλλά, το αυτοκίνητο σου το παρκάρεις έξω από το δικό μου. Ούτε εμένα μου αρέσει αυτό. 
Μ: Αφού απαγορεύεται το παρκάρισμα από την δεξιά πλευρά του δρόμου, είμαι υποχρεωμένη. 
Κ: Ακριβώς, όπως εγώ ανέχομαι τόσα χρόνια το αυτοκίνητό σου, έξω από την πόρτα μου, έτσι και εσύ τώρα πρέπει να ανέχεσαι τον κάδο. 

Η ιστορία αυτή είναι αληθινή. Όταν οι δυο πλευρές μπορούν να συμφωνήσουν, ουσιαστικά γίνεται μία κοινωνική σύμβαση μεταξύ των δύο ή περισσοτέρων πλευρών.

Πάμε τώρα στο επόμενο (φανταστικό) παράδειγμα:

Η Κερατέα δεν δέχεται τον ΧΥΤΑ. Ο Μαραθώνας του οποίου τα σκουπίδια θα κατέληγαν στην Κερατέα, αποφασίζει να σταματήσει να δίνει νερό που από το φράγμα που είναι στα όρια του, ρίχνει την στάθμη της λίμνης μέχρι εκεί που αρκεί για να καλύπτει τις ανάγκες του δήμου του. 
Η αποξηραμένη γη επιστρέφεται στους αρχικούς ιδιοκτήτες της, από τους οποίους την είχε πάρει το κράτος χωρίς την θέληση τους, με μικρές αποζημιώσεις. 
Ο Δήμος Αθηνών,  ο οποίος έχει μείνει χωρίς νερό, αποφασίζει να βάλει διόδια στα όρια του, ώστε να μπορεί αγοράζει το νερό που χρειάζεται από την Βουλγαρία.
Οι κάτοικοι των δήμων Κερατέας και Μαραθώνα, η πλειοψηφία των οποίων εργάζεται στα όρια του δήμου Αθηνών, είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν διόδια για να πάνε στις δουλειές τους. 

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι των Λιοσίων. Ή μάλλον. Όχι. Οι κάτοικοι των Λιοσίων δεν εργάζονται, γιατί στην πλειοψηφία τους είναι τσιγγάνοι.. Και ελάχιστοι τσιγγάνοι δουλεύουν στο δημόσιο. Επίσης έχουν την δικιά τους χωματερή, ξέρεις, τον ΧΥΤΑ παλιάς μορφής, τον καλό, τον πρώτο. Έχει και γλάρους εκεί. Γιατί να διαμαρτυρηθούν λοιπόν; 

Συμπεράσματα:
1. Δεν λειτουργεί μια δημοκρατία μόνο με διεκδικήσεις και χωρίς υποχωρήσεις. 
2.Η Κερατέα για εμένα αντιπροσωπεύει τον μέσο  Έλληνα, που έχει λυμένα πολλά από τα προβλήματα του. Στην Ελλάδα, καταλαβαίνουμε μόνο το "δράμα" εκείνου που νιώθουμε κοντά μας, κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά, όλοι οι άλλοι να πάνε να γαμηθούν.