23.10.10

Moodιασμα

Αναλύουμε:

 Για να έχουμε σημείο ισορροπίας, πρέπει η πρώτη παράγωγος να έιναι μηδενική, δλδ f'=0.
Αν υποθέσουμε οτι η ζωή είναι μία συνάρτηση (έστω Ζ(x)), τότε η πρώτη παράγωγος (Ζ') έιναι η ταχύτητα της, δηλαδή, ο χρόνος, οι καταστάσεις, οι εμπειρίες και ο ρυθμός  με την οποία τις ζούμε.
Η Ζ'(=0) του σημείου που συζητάμε, είναι η στιγμή που όλα είναι στάσιμα. Αυτό δεν αρκεί όμως.Πρέπει να δερευνήσουμε και το σημείο της ισορροπίας που έχει σχέση με την 2η παράγωγο (Ζ'').
Διακρίνουμε τρεις περιπτώσεις:
α) Ζ''(x)<0, στη περίπωση αυτή, βρισκόμαστε σε τοπικό μέγιστο, Η ισορροπία είναι διαταραγμένη, ένα μικρό σπρώξιμο μπορεί να διαλύσει τα πάντα και να κυλίσουμε απο τοπικό μέγιστο ακόμα και σε ολικό ελάχιστο.

Α-ολικό ελάχιστο,Β-τοπικό ελάχιστο, C- τοπικό, ολικό μέγιστο

β)Z''(x)>0, στη περίπτωση αυτή, βρισκόμαστε σε τοπικό ελάχιστο, είμαστε σε κατάσταση κακή, στο βάθος της κοιλάδας και για να αλλάξει κάτι, χρέιαζονται μεγάλα ποσά δυναμικής (ενέργειας).

γ)Z''(x)=0 ή δεν υπάρχει, Βρισκόμαστε σε κατάσταση αδιάφορης ισορροπίας, αν μας σπρώξει κάποιος, απλά θα πάμε λίγο παρακάτω.Τιποτα συγκλονιστικό δεν θα συμβεί.
D- σημείο αδιάφορης ισορροπίας

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η Ζ'', συμβολίζει ουσιαστικά την επιτάχυνση. Αν είναι να κάνεις κάτι, κάνε το γρήγορα, πάιρνεις το ρίσκο της αστάθειας, αλλά τουλάχιστον ξέρεις οτι θα βρεθείς ψηλα.

1 σχόλιο:

  1. Έξυπνο, αν και δε με βοηθούν και τοσο οι θεωρητικές σπουδές μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή