1.4.11

Πληρώνω Κερατεάτικα

Μεγάλωσα σε μία επαρχιακή πόλη. Είχα δύο γειτόνισσες, την κυρία Κατίνα και απέναντι της, την κυρία Μαρία. Κάποια στιγμή ο δήμος αποφάσισε να τοποθετήσει  πράσινους πλαστικούς κάδους απορριμάτων σε κάθε σε κάθε γειτονιά (που σε γενικές γραμμές, θεωρείται θετικό βήμα). 
Ο κάδος τοποθετήθηκε έξω από το σπίτι της κυρίας Μαρίας. Η κυρία Μαρία, κάθε βράδυ, γύρω στις 12, έβγαινε κρυφά και έβαζε τον κάδο απέναντι, έξω από το σπίτι της κυρίας Κατίνας. Ήταν το κοινό μυστικό της γειτονιάς, αλλά κανένας δεν το παραδεχόταν δημοσίως, γιατί η κυρία Μαρία ήταν αντιδραστική και όλοι φοβούνταν τις συνέπειες και ήθελαν να αποφύγουν την φασαρία. Η κυρία Κατίνα δεν έμεινε άπραγη. Με τη σειρά της, κάθε δύο μέρες. επέστρεφε τον κάδο μπροστά από το σπίτι της κυρίας Μαρίας. 
Κάποια στιγμή, ενώ η κυρία Μαρία επέστρεφε τον κάδο στην κυρία Κατίνα, οι δύο γυναίκες συναντήθηκαν.
Κ: Μαρία, αυτό που κάνεις δεν είναι σωστό, ο δήμος αποφάσισε να βάλει τον κάδο έξω από το δικό σου σπίτι, γιατί τον φέρνεις στο δικό μου;
Μ: Γιατί δεν θέλω να έχω τα σκουπίδια σου, και όλης της γειτονίας, μπροστά στο δικό μου σπίτι.
Κ: Ναι αλλά, το αυτοκίνητο σου το παρκάρεις έξω από το δικό μου. Ούτε εμένα μου αρέσει αυτό. 
Μ: Αφού απαγορεύεται το παρκάρισμα από την δεξιά πλευρά του δρόμου, είμαι υποχρεωμένη. 
Κ: Ακριβώς, όπως εγώ ανέχομαι τόσα χρόνια το αυτοκίνητό σου, έξω από την πόρτα μου, έτσι και εσύ τώρα πρέπει να ανέχεσαι τον κάδο. 

Η ιστορία αυτή είναι αληθινή. Όταν οι δυο πλευρές μπορούν να συμφωνήσουν, ουσιαστικά γίνεται μία κοινωνική σύμβαση μεταξύ των δύο ή περισσοτέρων πλευρών.

Πάμε τώρα στο επόμενο (φανταστικό) παράδειγμα:

Η Κερατέα δεν δέχεται τον ΧΥΤΑ. Ο Μαραθώνας του οποίου τα σκουπίδια θα κατέληγαν στην Κερατέα, αποφασίζει να σταματήσει να δίνει νερό που από το φράγμα που είναι στα όρια του, ρίχνει την στάθμη της λίμνης μέχρι εκεί που αρκεί για να καλύπτει τις ανάγκες του δήμου του. 
Η αποξηραμένη γη επιστρέφεται στους αρχικούς ιδιοκτήτες της, από τους οποίους την είχε πάρει το κράτος χωρίς την θέληση τους, με μικρές αποζημιώσεις. 
Ο Δήμος Αθηνών,  ο οποίος έχει μείνει χωρίς νερό, αποφασίζει να βάλει διόδια στα όρια του, ώστε να μπορεί αγοράζει το νερό που χρειάζεται από την Βουλγαρία.
Οι κάτοικοι των δήμων Κερατέας και Μαραθώνα, η πλειοψηφία των οποίων εργάζεται στα όρια του δήμου Αθηνών, είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν διόδια για να πάνε στις δουλειές τους. 

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι των Λιοσίων. Ή μάλλον. Όχι. Οι κάτοικοι των Λιοσίων δεν εργάζονται, γιατί στην πλειοψηφία τους είναι τσιγγάνοι.. Και ελάχιστοι τσιγγάνοι δουλεύουν στο δημόσιο. Επίσης έχουν την δικιά τους χωματερή, ξέρεις, τον ΧΥΤΑ παλιάς μορφής, τον καλό, τον πρώτο. Έχει και γλάρους εκεί. Γιατί να διαμαρτυρηθούν λοιπόν; 

Συμπεράσματα:
1. Δεν λειτουργεί μια δημοκρατία μόνο με διεκδικήσεις και χωρίς υποχωρήσεις. 
2.Η Κερατέα για εμένα αντιπροσωπεύει τον μέσο  Έλληνα, που έχει λυμένα πολλά από τα προβλήματα του. Στην Ελλάδα, καταλαβαίνουμε μόνο το "δράμα" εκείνου που νιώθουμε κοντά μας, κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά, όλοι οι άλλοι να πάνε να γαμηθούν.

 
 

8 σχόλια:

  1. Μα αντίθετα, ζητάνε να διαχειριστούν τα δικά τους σκουπίδια σε χώρο που έχουνε υποδείξει, όχι όλης της Αττικής. Εσύ θα ήθελες δίπλα στο σπίτι σου σε χωματερή και όχι εργοστάσιο (όπως μαλακωδώς λένε) να φέρουν τα σκουπίδια όλου του εκανοπεδίου; Δηλαδή το πρόβλημα βρίσκεται στους κατοίκους και όχι στη πολιτική; Μήπως να αλλάζαμε νοοτροπία και να καταλαβαίναμε οι Έλληνες εξαιτίας αυτού του σκηνικού πόσο μεγάλο+σημαντικό θέμα είναι τα σκουπίδια που δημιουργούμε. Πόσο εύκολα γεμίζουν οι χωματερές όταν καταναλώνουμε ασύστολα, όταν δεν ανακυκλώνουμε κι όταν η ψήφος μας βασίζεται στο πως "θα βολευτούμε" κάπου και όχι στο πως θα κυβερνήσει κάποιος. Όταν η υπόλοιπη Ευρώπη καταργεί τους ΧΥΤΑ, εμείς γιατί να μη στραφούμε σε άλλους τρόπους διαχείρισης των απορρ/των; Όχι για σένα ή για μένα, ούτε για τους Κερατιώτες, αλλά για τα παιδιά μας, δε φταίνε σε τίποτα να τους παραδώσουμε καμένες χωματερές. Κατά την γνώμη μου, αυτό το θέμα μας αφορά όλους!
    ΥΓ εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Τα προάστια της Αττικής, που έχουνε ακόμη πράσινο ήταν για μένα η επαφή με τη φύση! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ο δήμος Αθηναίων που θα πετά τα σκουπίδια του; Και εφοσον οι Κερατιώτες θελουν να διαχειρίζονται μόνο τα δικά τους σκουπίδια, θα εφαρμόσουν παρόμοια πολιτική και εκεί που έχουν ανάγκη τους υπόλοιπους; Θα γίνουν ανεξάρτητο κρατίδιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν πρόκειται να φτιάξουν εργοστάσιο. Δεν έχει γίνει τέτοια δημοπράτηση. Οπότε να επιλεγεί άλλος τρόπος διαχείρισης σκουπιδιών, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό πιστεύω. Και να διαχωριστούν ανά προάστια τουλάχιστον. Δεν έχει χώρο ο Δήμος Αθηναίων; Σίγουρα υπάρχει, όχι πάνω σε ρεύματα που καταλήγουν στην θάλασσα.. Δηλαδή έλεος! (: http://www.youtube.com/watch?v=ABh8eOkzu-c)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στη λογική του κυρίως άρθρου:

    1) Που βρίσκεται το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα;

    - Στη Λαυρεωτική και τροφοδοτεί το λεκανοπέδιο.
    (Να κλείσουμε τους διακόπτες; ΟΧΙ)

    2) Σε ποιο μέρος της Ελλάδας ο αγωγός φυσικού αερίου διασχίζει τη μεγαλύτερη απόσταση;

    - Στην περιοχή της Λαυρεωτικής, όπου εκτείνεται σε απόσταση 16 περίπου χλμ.
    (Να κλείσουμε τις στρόφιγγες; ΟΧΙ)

    3) Πως μεταφέρεται η ηλεκτρική ενέργεια στο λεκανοπέδιο;

    - Με πυλώνες υψηλής τάσης, όπου παραπάνω από 20 χλμ δικτύου περνούν από τη Λαυρεωτική, σε μεγάλο μέρος του μέσα από κατοικημένες περιοχές.
    (Να διακόψουμε την παροχή; ΟΧΙ)

    4) Που κάνει (ακόμα) το μπάνιο του ο κάτοικος του λεκανοπεδίου;

    - Στα 30 χλμ ΚΑΘΑΡΩΝ και ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ παραλιών της Λαυρεωτικής, ελεύθερες για ΟΛΟΥΣ τους ΠΟΛΙΤΕΣ.
    (Να τις κλείσουμε και να βάλουμε εισιτήριο; ΟΧΙ)

    5) Ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια, με εμπορική και επιβατική κίνηση, είναι αυτό του Λαυρίου;
    (Να το αποκλείσουμε κι αυτό; ΟΧΙ)

    6) Αποθήκευση τοξικών αποβλήτων γίνεται εντός του Τεχνολογικού Πάρκου Λαυρίου.
    (Μήπως επιθυμείτε μεταφορά στον χώρο σας; ...)

    Αυτή η περιοχή έχει προσφέρει αρκετά στην καθημερινότητα των εκατομμυρίων κατοίκων του λεκανοπεδίου. Δεν θα δεχθεί και μια χωματερή, μέσα σε αρχαιολογικό χώρο. Συγγνώμη...

    Όσο προσεγγίζουμε το θέμα των σκουπιδιών όπως ο χρήστης TazGa, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται και μονίμως θα ψάχνουμε να βρούμε μία τρύπα να τα θάβουμε. Το ερώτημα δεν είναι που θα τα πετάμε, αλλά πως θα τα διαχειριζόμαστε. Τρόποι υπάρχουν πολλοί.

    Με σεβασμό και εκτίμηση από την ομάδα antixyta

    http://antixyta.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1) Δεν ειμαι ειδικός, αλλά νομίζω στην Πτολεμαϊδα, με πολυ μεγαλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα απ'οτι του Λαυρίου.
    2)Γιατί ένας αγωγός φυσικού αερίου, που διασχίζει όλη την Ελλάδα, ειναι κάτι κακό;
    3)Δεν γνωρίζω, αλλά νομίζω ισχύουν παρόμοια και αλλού.
    4)Εκεί που κάνει κάποιος μπανιο, αφήνει και χρήματα, δεν νομίζω να ενοχλει κανέναν αυτό, δεν εχω δει Μυκονίάτες να διαμαρτύρονται.
    5)Και το λιμάνι φέρνει χρήματα και δουλειές. Αλλες περιοχές της Ελλάδας θα έδιναν πολλά για να είχαν τέτοιου είδους επενδύσεις.
    6)Δεν το γνωριζω, αν γίνεται χωρις μεριμνα, έχεις δίκιο.

    Επι της ουσίας όμως, αν ολα αυτα που περιγράφεις έλειπαν, δεν θα υπήρχε οικονομία και ζωή στο τόπο σας. Ετσι δεν είναι; Δε θα υπήρχαν θέσεις εργασίας. Δεν ειμαι σίγουρος οτι η πλειοψηφία των κατοικων θα συμφωνούσα να έλειπαν όλα αυτά απο τον τόπο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1) Σε παραγωγή ενέργειας είναι πρώτη η ΔΕΗ Κερατέας-Λαυρίου
    2) Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του είναι πρόχειροι. Περνά από σεισμικά ρήγματα και μέσα από περιοχές που είναι διάτρητες από τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Επίσης περνά μέσα από υδατορεύματα, όπου με τη ροή των υδάτων το χώμα φεύγει και ο αγωγός βγαίνει στην επιφάνεια. Και οι δύο περιπτώσεις είναι επικίνδυνες για διαρροή.
    3) Συμφωνούμε, μόνο που στην περιοχή μας δεν αντέδρασε κανείς.
    4) Συγκρίνεις τις υποδομές της Μυκόνου με λίγες καφετέριες και ταβέρνες; Εστω. Το μόνο που μένει κάθε Κυριακή βράδυ είναι σκουπίδια...
    5) Η Λαυρεωτική βρίσκεται σε μαρασμό. Ειδικά το Λαύριο έχει 40% ανεργία. Όφελος σε τέτοιες περιπτώσεις ξέρουμε καλά ποιοι έχουν και ποιοι όχι.
    6) Δικαστική έρευνα για το κτίριο - τοξική «βόμβα» στο Λαύριο

    http://www.tvxs.gr/news/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD/%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%84%CE%AF%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CE%BE%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%C2%AB%CE%B2%CF%8C%CE%BC%CE%B2%CE%B1%C2%BB-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BB%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%BF

    Λυπούμαστε που επιβεβαιώνουμε το δίκιο σου να μην υποστηρίζεις τον αγώνα μας. Τουλάχιστον επιχειρηματολογούμε με επίπεδο. Μπορούμε να σε ξεναγήσουμε αν το επιθυμείς και να σου αναλύσουμε το θέμα από κοντά. Με χαρά θα σε υποδεχτούμε το τριήμερο 8-9-10 Απριλίου και το Art Resistance Festival, στα μπλόκα του δρόμου.

    Καλή σου ημέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το ίδιο πρόβλημα υπήρχε και στην γειτονια μου με τους καδους απορριματων,και λυνοταν τοτε με την μεταφορα ανα τακτα χρονικα διαστήματα στον καθενα,μέχρι που με την περιφορα εντοπιστηκε ενα σημειο μεσης αποστασης και ολα μια χαρα απο τοτε.
    Τα συμπεράσματα του κειμένου είναι σωστα,αλλά μέχρι εκεί.
    a) Για τα επιχειρήματα τα περι Λαυρεωτικής και επιχειρήσεων, κοιτα τα ποσοστα καρκίνων και παθήσεων λόγω μόλυνσης που υπάρχουν εκεί, την ποιότητα ζωης,και μετά σύγκρινε το κέρδος..
    το οποίο δεν εχουν οι ιδιοι κατοικοι,FYI.
    b) Το κεντρικό μοντέλο είναι δυσλειτουργικό (όπως έδειξαν τα λιοσια) και άρα δεν νοείται το 2011 να επαναλαμβάνεται το ίδιο λάθος.Δεν νομίζω να πιστεύεις οτι αντιμετωπίζεται η υποβάθμιση μιας περιοχής με υποβάθμιση της γειτονικής μέχρι να γίνει η Αττικη όλη μια Αθήνα και ο νότος της να είναι η χαβούζα,και αν τυχόν το πιστεύεις αυτό,λυπαμαι.

    Για τον ΧΥΤΑ Κερατεας δεν λαμβάνεις υπόψην σου:
    -τον τρόπο ανάθεσης του έργου,τον τρόπο κατασκευής του έργου και τις παρανομίες (όπου υπάρχουν)αυτών
    -την αστυνομική επιβολή μιας (κάποτε) παράνομης αποφασης (εάν έχεις δει βιντεο και εικόνες)
    -την ηλιθιώδη προπαγάνδα απο τα ΜΜΕ,σε απελπιστικα πολλες περιπτώσεις.

    ΥΓ.1 Η Κερατέα και όλα αυτά πολύ φοβάμαι πως δεν θα έπρεπε να μας και σας απάσχολεί μόνο για τα σκουπίδια.. Ακόμα και εαν καταδικάσετε τους κατοίκους δια της βοής σε οποιαδήποτε τιμωρία, μετα από έντονους λογους του καθε λογης Αλκιβιαδη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τόσα χρόνια που λειτουργούσε στην Κερατέα η παράνομη χωματερή, δεν ξεσηκώθηκε κανένας κάτοικος. Αφού έκλεισε και συμφωνήθηκε ότι τα σκουπίδια θα πηγαίνουν στη Φυλή μέχρι να κατασκευασθεί και λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ / ΧΥΤΥ ξαφνικά ξεσηκώθηκαν οι πάντες...

    Πραγματικά αυτή η νοοτροπία του κλασσικού, του ******, του Έλληνα με έχει αηδιάσει!

    Η πρότασή μου είναι η εξής:

    - Ο ΧΥΤΑ Φυλής σταματά να δέχεται απορρίματα από Δήμους μη μέλη του ΕΣΔΚΝΑ
    - Οπότε ο Δήμος Κερατέας ξανανοίγει την παράνομη χωματερή
    - Η Ε.Ε. επιβάλλει πρόστιμο 34.000€/ημέρα (το οποίο επιβαρύνει αποκλειστικά το Δήμο Κερατέας και όχι το υπόλοιπο Ελληνικό κράτος)
    - Οι κάτοικοι της περιοχής είναι ευχαριστημένοι, διότι δεν θα έχει γίνει ο ΧΥΤΑ / ΧΥΤΥ και πλέον η πόλη θα έχει και μια "μυρωδιά" από Νάπολι

    ΑπάντησηΔιαγραφή