20.12.12

Why it should|nt come easy (Twistedistics)

Υπάρχουν δύο απόψεις. Η μία άποψη λέει ότι πρέπει να προσπαθούμε για το ιδεατό. Το καλύτερο. Η άλλη λέει ότι ο συμβιβασμένος, είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος.

Ας το αναλύσουμε.
Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα από την ζωή μου, η πιθανότητα να πετύχει κάτι καλό, είναι 10%. Η πιθανότητα να πετύχει κάτι μέτριο είναι 40%. 

Συνεπώς, έστω ότι προσπαθούμε 3 φορές να πετύχουμε ένα στόχο.
  • P1=3*(0,1*0,9*0,9+0,1*0,1*0,9+0,1*0,1*0,1)=27,3%  είναι η πιθανότητα, να έχουμε μία μεγάλη επιτυχία σε τρεις προσπάθειες. 
  • P2=0,4*0,6*0,6+0,4*0,4*0,6+0,4*0,4*0,4=91,2% είναι η πιθανότητα, να έχουμε μία μέτρια έντασης επιτυχία σε τρεις προσπάθειες.
Φανερά, μπορούμε να πετύχουμε πιο εύκολα, το εφικτό. Όμως, μια για να δούμε που ανήκουμε, θα βάλουμε άλλη μια παράμετρο. Την παράμετρο Τ. Είναι μία παράμετρος που μετρά τον βαθμό ικανοποίησης. Συνεπώς, για να επανέλθουμε στο παράδειγμά μας, έστω ο δύσκολος στόχος έχει βαθμό ικανοποίησης 100 και ο εύκολος στόχος, βαθμό ικανοποίησης 25. 
Για να επιλέξουμε, πρέπει να υπολογίσουμε το μέγεθος Ε, του οποίου ο τύπος είναι Ε=P*T και έχει μονάδες μέτρησης, τα agapions, στην περίπτωση που θέλουμε να συγκρίνουμε τι θέλουμε στον έρωτα, monieus, στην περίπτωση των επαγγελματικών και gamatons στην κοινωνική μας ζωή.

Έστω ότι το παράδειγμα αναφέρεται στον έρωτα. Παρατηρούμε ότι Ε1=2730 agapions >E2=2280 agapions. Συνεπώς, ο φίλος μας, θα επιλέξει τον μεγάλο έρωτα, κι ας ξέρει ότι για να τον βρει, πρέπει να ψάξει πολύ. 

Δεχόμεθα σχόλια που θα απαντηθούν, με το δικό σας αποτέλεσμα στο τεστ. 


1 σχόλιο:

  1. Ο φίλος μας θα ψάξει πολύ, μα ο χρόνος t που θα σπαταλήσει δεν τον πτοεί, διότι στην πιθανότητα να βρει τον μεγάλο έρωτα θα κερδίσει ικανοποίηση Τ, 4 φορές μεγαλύτερη απ' ότι θα κέρδιζε με έναν εύκολα επιτεύξιμο μέτριο έρωτα.
    *Ελπίδα.

    Όλα αυτά βέβεια τα μαθηματικά είναι διαδικασίες του μυαλού που γίνονται αυτομάτως. Ξέρουμε ότι ο μεγάλος έρωτας θέλει προσπάθεια, υπομονή και χρόνο.
    *Εμπειρία.

    Δεν είμαστε όμως μόνο μυαλό, ούτε και αποφασίζουμε μόνο με αυτό.
    *Συναίσθημα που δεν μετριέται με καμία σταθερά.

    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή